Ima Juku Aikido Zeist en Baarn Krijgskunst Martial Art

Informatie

Voor wie is Aikido?

Voor iedereen! Aangezien je continu met een partner traint moet je je aanpassen aan het niveau en/of beperkingen van de partner. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om veilig te trainen. Dat betekent dat je je soms moet inhouden tijdens de les om de ander niet te blesseren. Aikido betekent harmonie van de (lichaams)energie tussen jou en je partner. Je bent dus niet alleen en moet altijd rekening houden met een ander.

 

Hoe kan je lid worden?

Stuur een mail via de contactpagina. Je kunt dan een afspraak maken voor een proefles. Na twee gratis proeflessen beslis je of je lid wordt.

 

Welke kleding draagt een Aikidoka?

Een wit judopak. Daarnaast heeft een Aikidoka een witte band om tijdens de beginnersgraden.

Als iemand zijn/haar zwarte band haalt (shodan) dan gaat de deelnemer een zwarte band dragen en een hakama.

 

Waar kun je allemaal trainen?

Bij Ima Juku kun je trainen in Baarn en in Zeist. Qua afstand lijkt dat ver uit elkaar maar de ervaring leert dat als men carpooled dit bezwaar eigenlijk wegvalt. Doordat het in twee relatief kleine steden is ben je niet lang bezig om op de provinciale wegen te komen. Binnen een half uur ben je dan bij de andere locatie. Als je de avond reserveert voor training valt de tijd sowieso weg.

 

Wat is de ontstaansgeschiedenis van Aikido?

 

Aikido komt uit Japan en is gecreeerd door Morihei Ueshiba in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ueshiba was een groot krijgskunstenaar en was wijd bekend in Japan. De roots van Aikido liggen in Daito Ryu Aiki Jujitsu. Dit leerde hij in de jaren 20 van Sokaku Takeda. Doordat Ueshiba in aanraking kwam met de spiritueel leider Onisaburu Deguchi werd Aikido voor Ueshiba een manier om de ziel te reinigen. Pas na de dood van Ueshiba in 1969 werd Aikido bekender in de wereld. Zijn zoon Kisshomaru maakte Aikido toegankelijk voor een veel groter publiek door een duidelijke structuur aan te brengen in Aikido. Dit is het Aikido wat we vandaag de dag beoefenen.

Aikido ontwikkelt zich nog steeds en kent vele uitingsvormen en stijlen. Ook in Nederland vinden we vele organisaties met verschillende manieren van Aikido.

 

Zijn er examens zoals bij Judo?

Ja, vergelijkbaar. De eerste graad die je kunt halen heet 6de kyu (kjoe). Daarna volgt 5 t/m 1. Vanaf dat moment krijg je de zwarte band graden beginnende bij Shodan (eerste dan). Tot zwarte band draagt iedereen een witte band.

 

Leer je ook aanvallen bij Aikido?

Ja, maar alleen om de verdediging te leren. Aikido is een verdedigingskunst gebasseerd op de oude Samourai. Je leert dus niet om iemand met een slag of trap uit te schakelen zoals bij bv. Karate of Taekwondo.

Er is echter een aanval nodig om de technieken van Aikido te leren.

 

Wordt er lesgegeven door een gediplomeerd iemand?

Ja, de dojohouder Arjan de Vries is rijkserkend leraar martial arts (niveau 3). Dit diploma is uitgegeven door NOC/NSF. De assistenten zijn rijkserkend opgeleid (niveau 2).

 

Is Ima Juku lid van een landelijke organisatie?

Ja, Ima Juku is lid van Aikido Kenshukai Nederland. Een door Aikido Nederland (NOC/NSF) erkende organisatie. Als je lid wordt van Ima Juku moet je ook lid worden van de AKN. Hiervoor wordt jaarlijks een bijdrage gevraagd.

F A Q

 

 

Ima Juku Aikido sinds 2005

Ima Juku

Aikido dojo opgericht in 2005. De dojo wordt geinspireerd door Suganuma Sensei, 8ste dan Shihan uit Japan.

Contact Info

Arjan de Vries, 5de dan

Ima Juku Dojo Cho

0643986593

(tussen 17.00 - 19.00 uur)

e-mail

Openingstijden

Maandag: Zeist 19.45 - 21.00 uur

Donderdag: Baarn 19.45 - 21.00 uur

Proefles volgen?

Voordat je lid wordt, volg je altijd twee gratis proeflessen. Zo kun je ontdekken of Aikido iets voor je is en of je in de groep past.

 

Neem altijd contact op met Ima Juku voor het volgen van de proeflessen!

Proefles volgen?